U srpnju 2020. godine Austrija ukida radne dozvole za Hrvate i mnogi će novi posao potražiti upravo ondje.

Doduše, mnogi su hrvatski radnici u turizmu i ugostiteljstvu tamo već odavno našli svoje zaposlenje i nije im bio problem naći radno mjesto jer je ta struka, kao i u Hrvatskoj, tražena. 

No ukidanjem radnih dozvola to će se tržište rada liberalizirati pa će zapošljavanje u njihovim tvrtkama biti jednostavnije, bez silne papirologije koja je danas potrebna, a o radnim dozvolama za određene poslove da i ne govorimo. 

Valja napomenuti da je u Austriji minimum netto mjesečne plaće 1200 eura, a radnici imaju regres te 13. i 14. plaću u lipnju i siječnju, što je itekako stimulativno. Uz to, radnik ondje, sukladno austrijskim propisima, mora imati svoja radnička prava, poput slobodnih dana, a u slučaju da se hrvatski poslodavci u toj državi ne pridržavaju strogih propisa, austrijske inspekcije su nemilosrdne. Štoviše, među najrigoroznijim su u Europi i odmah kažnjavaju, a njihove se kazne akumuliraju po prekršaju. To znači da se za jedan prekršaj kazna množi s brojem radnika koji rade u Austriji, te brojem austrijskih partnera s kojima hrvatska tvrtka radi. A tada su te cifre basnoslovne. 

To itekako pogoduje radnicima kojima je Austrija, za razliku od Njemačke ili Irske u koju mnogi odlaze, puno bliže. Za očekivati je, stoga da će već ljetos za mnoge upravo Austrija postati obećana zemlja.

Izvor: Jutarnji list